Massatge infantil

El massatge infantil és un art antic aplicat als bebès, des que neixen, per a estimular els seus sentits i nodrir-los afectivament, a través de la pell.

Què és el massatge infantil?

És una antiga tradició inherent en moltes cultures de tot el món, que està sent redescoberta a Occident. Està ja científicament demostrat que l'amor, les carícies i la nutrició afectiva entre el nen/a i els quals l'envolten, tenen un important efecte positiu sobre el seu desenvolupament. Molts estudis revelen els beneficis d'un contacte afectiu com a part integral dels primers anys de vida, així com els desafortunats resultats experimentats quan falla aquesta atenció. El massatge infantil és un dels més agradables i fàcils mètodes per a establir aquest primer contacte tan positiu.

En què es basa el massatge infantil?

El tacte és el primer sentit que es desenvolupa al ventre matern. El tacte és un dels sentits més importants pel desenvolupament físic, psicològic i emocional del nadó.De tots els mamífers la dona és la més immadura al néixer i pertanyem al grup de mamífers de contenir, de portar amb un mateix , quan neixem necessitem estar molt aprop de les nostres mares, ser portejats, dormir amb les nostres mares, ser tocats, acariciats i alimentats amb freqüència. El món occidental vol mamífers de recer, són aquells que es queden llargs períodes sols i estan molt quiets i sense fer soroll per no atraure els depredadors. Volem saltar-nos un aspecte antropològic, innat de la dona!

Amb una seqüència de moviments, el massatge proposa una trobada, en un espai i un temps, d'una gran qualitat entre els pares i mares i els fills des que són bebès. Facilita, entre moltes altres coses, la comunicació, la consciència corporal i les relacions de confiança i seguretat. El Massatge Infantil té en compte el respecte, per a saber si el nen/a ens dóna permís per a començar; i l'escolta, per a interpretar la seva resposta i acceptar-la, sigui o no la qual esperàvem. Aquests són els missatges que el petit/a rep i que passaran a formar part de la seva actitud en la vida.

En què ens pot ajudar el massatge infantil?

En el nostre ritme de vida, moltes vegades no tenim temps per a comunicar-nos i els nens es veuen arrossegats a un ritme massa ràpid perquè puguin processar adequadament tots els estímuls i informació que reben. El Massatge Infantil posa en contacte als pares i mares i fills facilitant la interacció; estimula els sistemes neurològics, respiratori, immunològic, circulatori, gastrointestinal i endocrí ; ajuda a la relaxació i alliberament de tensions; intensifica la comunicació entre els nens i les persones del seu entorn i permet escoltar, adaptar-se i estar més en contacte amb les seves necessitats. El Massatge infantil facilita els vincles afectius perquè inclou els elements principals per a establir-los: mirada, contacte pell a pell, somriures, sons, abraçades, olor, emissions de veu i respostes.

Origen i història del massatge infantil

El massatge infantil prové de la cultura oriental, especialment de la India i la Xina.Als anys 50 va ser Frederick Leboyer, ginecòleg i obstetra francès, qui va donar a conèixer el massatge tradicional a Occident quan una mare que es deia Shantala li va ensenyar tots els massatges que feia amb el seu bebè. El va anomenar massatge Shantala i va escriure un llibre amb aquest nom a la seva memòria.
 
La tècnica del massatge infantil va ser desenvolupada per Vimala Schneider, que va treballar  i estudiar en un orfanat on va observar que les tècniques del massatge s'utilitzaven per calmar i alleujar els nens, així com als adults malalts. Ella mateixa va patir una malària i li van fer massatge i va veure com es recuperava millor. Després,als Estats Units va buscar estudis i referències que  van confirmar els beneficis del massatge infantil i  va elaborar un programa per grups de mares i bebès i veient la bona acollida que tenia va organitzar un curs de formació d'educadors de massatge infantil , donant naixement a la primera associació d'educadors de massatge infantil , i al 1986 es va convertir en internacional, IAIM, amb seu a més d'una vintena de països. Des de l'inici l'associació compta amb el reconeixement de persones com el Dr.Ashley Montagu, antropòleg i escriptor, el Dr.Stephen Bavolek, conegut líder en el camp de la prevenció de maltractaments a USA;  el Dr. Jorge César Martínez, cap de la unitat de neonatologia de la Maternitat Sardá de Buenos Aires i professor de perinatologia de la Facultat de Medicina de la Universitat del Salvador de Buenos Aires, i altres professionals que confirmen la importància del massatge com una valuosa eina de comunicació i nutrició afectiva.
Montse Albiol Rodergas

"...Els infants necessiten llet, sí. Però encara necessiten més ser estimats i rebre carícies. Portar-los a coll, gronxar-los, acariciar-los,agafar-los, fer-los fregues, és per als nens tan indispensable o més que les vitamines, les sals minerals i les proteïnes..."

Frédérick Leboyer

Beneficis de massatge infantil

 • Ajuda a crear i reforçar els vincles afectius positius.

 • Alleuja el malestar produït per còlics i gasos.

 • Facilita la son del nadó.

 • Ajuda a escoltar i comprendre el plor del nadó.

 • Estableix hàbit de la comunicació entre mares / pares i fills.

 • Reforça el sistema immunològic.

 • Ajuda a madurar el sistema nerviós.

 • Equilibra els períodes d'estimulació i relaxació.

 • Proporciona confiança i seguretat a les mares i pares.

 • Ofereix un moment de tranquil·litat.

 • Crea un moment de dedicació exclusiu.

 • Incrementar el pes i ajudar a tonificar la musculatura dels bebès prematurs

Què ofereixo

Sessions individuals de 60 minuts a domicili de massatge infantil (mínim dues sessions).

Tallers de massatge infantil per a famílies amb els seus nadons.

 • Diana Vidal Salsas

  El curs de massatge infantil amb la meva segona filla, la Berta va enfortir moltíssim el nostre vincle mare-filla. Tan ella, com jo vam gaudir d’aquesta activitat i estona juntes. Les caricies, els massatges, el contacte visual son un regal per a totes dues.
  La Montse, una gran professional, t’acompanya des de l’amor, el respecte i el que cada mare/fill necessiten.
  Gràcies per aquesta oportunitat 🙏🏼

 • Anna Mont

  La meva experiència amb el massatge infantil va ser molt agradable i em va ajudar   a establir una connexió amb el meu fill molt especial conduïda per la gran sensibilitat de la Montse

 • Rosa Bou

  Recordo amb molta tendresa aquelles sessions de massatge. Durant anys, les meves filles m'han demanat que els hi seguís fent; elles han repetit les cançons i moviments amb les seves nines, i encara ara (la gran ja té gairebé 11 anys), segueixen recordant moltes de les cançons i el xuuuurrrooo que tan els hi agradava